FÄ°KRÄ°
TEKNOLOJÄ°YLE
CANLANDIRIR

Ön Hazırlık

Projeye göre farklılık göstermekle birlikte senarist tarafından senaryo hazırlanır.
Senaryo ekip tarafından incelenir. Animasyonu yapılacak ürün ya da konuyla ilgili detaylı bilgi edinilir. Sonrasında senaryoya uygun şekilde, araştırmalar doğrultusunda, storyboard çalışması yapılır. Storyboard aşamasında senaryo sahne ve sekanslara ayrılarak, kare kare kâğıt üzerine geçirilir. Bu aşamada kameraya verilecek hareketlere kadar her şey belirlenir. Genel konsept oturtulur. Bu aşamadan sonra 3D animasyonla ilgili ön hazırlık aşamasına geçilir.

3D Animasyon Hazırlık Aşaması

Texture, Bump, Alpha Channel kanalı gibi işlemler Adobe Photoshop programı ile hazırlanır.
İhtiyaç halinde teknik çizimler Adobe Illustrator ile çizilerek Maxon Cinema 4D’ye aktarılır.
Çalışmaya uygun şekilde olması gereken bazı deniz, ateş, yansımalar vs var ise bunlarla ilgi özel plug-in yüklenir. Örneğin Cinema 4D’de deniz yapımında bizim kullandığımız plug-in Hot4D’dir.

3D Animasyon Modelleme ve Animasyon Aşaması

Maxon Cinema 4D veya Autodesk 3D Maya programı ile ürünün modellemesi yapılır. Texture ve materyaller eklenir, stoaryboarda bağlı olarak ürün hareketlendirmeleri veya karakter hareketlendirmeleri yapılır. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sun light, spot light, sky çalışmaya uygun şekilde döşenir, ışığa uygun gölgelendirmeler verilir. Işıklarla ilgili çok sayıda deneme renderları alınarak sahne son haline getirilir. Ardından en son, her şey bittiğinde, çok sayıda kamera storyboarda belirtildiği şekilde eklenir. Kamera aşamasının ardından software rendelerlar (düşük çözünürlüklü animasyonu, kamera açı hareketlerini vs görmek için alınan render) alınır. Alınan software renderlar Adobe After Effects programında kurgulanır. Sonrasında software olarak alınan renderlar kompoze edilir ve Maxon Cinema 4D yada Autodesk 3D Maya programlarına tekrar dönülerek gerçek render ayarları yapılır. Her sahneye uygun şekilde render (ambient occlusion- global ıllumination 2.2 vs.) ayarları yapılır.

Render

Render işlemi; 3D programlarda hazırlanan animasyonun kare kare PNG, JPEG ya da TIFF formatında çıktısının alınması işlemidir. Her saniye yirmi beş kareden(frame) oluşmaktadır. Renderlarda Physical renderer, keyshot renderer, octane render, Redshift ya da standart render motoru kullanılır. Projeye göre render süresi farklılık gösterir.

Montaj

Soft render alınarak hazırlanmış Adobe After Effects projesindeki software renderlarla, alınan gerçek renderlar değiştirilir. Sonrasında yine Adobe After Effects programında VFX uygulamaları yapılır, renk, varsa eğer tanıtıcı yazılar ve Kj ler eklenir.

Ses

Son aşamada ise Adobe Premiere programı ile seslendirme, müzik, ses efektleri eklenir. Son çıktı burada alınır.